Oldaltérkép | E-mail
 
 
GYAKORLATI
Igazgyöngyök
MIT TEGYÜNK?
JELEK és CSODÁK
KÖZEL VAN
GYÜLEKEZET
Imaóra
Dicsőítés
Konfliktusok
Hagyományok
Gyülekezetvezetés
Kis gyülekezetek
KIScsoportok
A gyülekezet működése
Generációváltások
Gyorslinkek
   
Szavazás
Miért nem fontos gyülekezeteinkben a misszió?
    Nem üdvösség kérdése
    Nem értettük meg Jézus parancsát
    Még soha nem csináltuk
    Lelkileg kiskorúak vagyunk
    Magunk körül forgolódunk
 
Kis gyülekezetek
   
 

Azonosságukat a múlt alapján határozzák meg

Nem szükségszerű, hogy gondolkozzanak a jövőn. Sokan közülük a lehető legkésőbb változtatnak, fent akarják tartani az erőegyensúlyt. Gyakran a legutolsóként alkalmazkodnak a lakókörnyezetük szociális, életmódbeli változásaihoz. Ez nem az Úrnak való odaszánásukat kérdőjelezi meg, egyszerűen az ilyen méretű csoport szociális tendenciáiról beszél.

Hajlamosak magukat tekinteni a végcélnak

60-80 fős gyülekezetekben, a test nem egy cél érdekében létezik. Önmagáért van. Nincs szükségük a Misszióparancsra, és nincs szükségük új emberekre. “Jövök és itt vagyok. Ha te jössz, te is itt vagy” Nem igazán számít, hogy jönnek-e még mások is a gyülekezetbe.

Hajlamosak létesítmény központúak lenni

Az azonosságukat nem az odajáró emberekben, hanem a gyülekezeti épületben látják. Nagyon erős a tulajdon érzete az épületnek, és a termeknek. Csak próbálj megváltoztatni egy termet, és meglátod, hogy mi fog történni! Az emberek szeretnének mindent a kontrolljuk alatt tartani, ami abban az épületben folyik, ami az övék.

Általában erősek és öngyógyítóak (ford. rugalmasak – visszaállnak az eredeti állapotukba)

Szinte lehetetlen „meggyilkolni” egy kis gyülekezetet. Tolerálhatnak egy erkölcstelen pásztort, aki elmenekül a gyülekezetből, túl fognak élni szakadásokat, túllépnek a pénzügyi krízishelyzeteken is. Még az épület is leéghet, az sem fogja megölni a gyülekezetet. Éppen ezért is van olyan sok kis gyülekezet – hihetetlenül erősek és öngyógyítóak. Nem lehet csak úgy elsöpörni őket.

Hajlamosak ellenállni a változásoknak

A természetüknél fogva az ilyen gyülekezetek nehezen növekszenek. Ha bemész egy gyülekezetbe, aminek 60-80 tagja van, fel kell ismernek, hogy az emberek - akik már egy jó ideje együtt vannak, és bizonyos módon gyakorolnak dolgokat  - sok esetben harcolni fognak azokkal a változásokkal szemben, amelyeket úgy érzed, hogy meg kell tenned. Megérzik, hogy az élet olyan formája, amit ismernek, megfog szűnni, és a gyülekezet, amit olyan jól ismernek, megfog változni. Szóval ellen fognak állnak a változásoknak, amiket hozni szeretnél.

Mielőtt felismertem ezt a szociológiai tényt, sokat tűnődtem, hogy miért hullámzik gyülekezetek létszáma ezen a határon. Felszaporodnak 200-ig (ford. Magyarországon ez a határ inkább 80-100 fő körül van), aztán visszaesnek, elérik a 300-at, és aztán megint csökkenés következik.  Ez az ilyen méretű csoportok rugalmasságát (az előbb meghatározott értelemben) mutatja. Követik a pásztort egy darabig, és eljutnak egy bizonyos méretig, talán 200 főig is, de aztán 3-4 év után, kiteszik a pásztort, és újra lecsökken a létszám arra a szintre, amit úgy megszoktak. 

Újra mondom, hogy ez nem mond semmit az Istennek való odaszánásuk fokáról, egyszerűen a szociológiai tendenciái az ilyen méretű csoportoknak. Ösztönösen tudják, hogy  ha megengedik, hogy a gyülekezet úgy nőjjön, ahogy a pásztor akarja, akkor minden amit olyan jól ismernek ki fog halni. A pásztor jön: „Megfogunk változtatni dolgokat a növekedés érdekében! a gyülekezet pedig azt gondolja: "Csak a holttestemen keresztül! Ha új emberek kerülnek ide még elveszítem a helyemet!" 

A tény az, hogy meglevő 60-80 tagú gyülekezetek nem tudnak önmagukban növekedni. Természetes módon, nem fog ez megtörténni. Új egységeket, csoportokat, osztályokat, sejteket, istentiszteleteket, és új lehetőségeket kell létrehoznod, hogy új emberek jöhessenek be. 

A fő oka annak, hogy a kis gyülekezetek vitatkoznak azzal, hogy kezdjenek el egy 2. alkalmat is vasárnap (amerikában a legtöbb gyülekezetben csak délelőtt van istentisztelet), maga az, hogy egy másik alkalmat akarsz kezdeni. Azt mondják: „Mi fog történni, ha két alkalom lesz? Többé már nem fogok mindenkit ismerni!” És pontosan ezért fontos egy másik alkalmat kezdeni, hogy új egységeket hozz létre, hogy megengedd a növekedést.

 

 

Ez egy erős gyülekezet? Igen, válaszolták a kérdésre.Hány tagja van?Harminc.Harminc!? Talán nagyon gazdagok?Nem, többségük szegény. Akkor hogy mondhatjátok, hogy ez egy erős gyülekezet? Mert őszinték, odaszenteltek, békességesek, szeretik egymást, mindenben Isten Igéjét követik, készek az imádkozásra, és igyekeznek teljesíteni az Úr munkáját.

Az ilyen gyülekezet erős, akár harminc, akár háromszáz tagból áll.

 
     
 
| Kezdőoldal | Kedvencek közé powered by