Oldaltérkép | E-mail
 
 
Képek
Hitvallás
Kik a baptisták?
Híres baptisták
Más is ember?!
Történetünk
Gyorslinkek
   
Szavazás
Miért nem fontos gyülekezeteinkben a misszió?
    Nem üdvösség kérdése
    Nem értettük meg Jézus parancsát
    Még soha nem csináltuk
    Lelkileg kiskorúak vagyunk
    Magunk körül forgolódunk
 
Történetünk
   
 


A kezdetektől a rendszerváltoztatásig

Gyülekezetünkben szolgálatot végző lelkipásztorokA rendszerváltoztatástól napjainkig

A rendszerváltozás időpontjra a gyülekezet létszáma visszaesett 18-20 tagra, viszont az azt követő években a gyülekezet létszáma újra növekedni kezdett, mégpedig azért, mert Erdélyből több (öt) család is átköltözött. Voltak akik tovább mentek, de voltak akik ott maradtak és beilleszkedtek a gyülekezet életébe.

A ’90-es évek elején Simon Gézának (a képen) köszönhetően újra fellendült a zenei élet, ő vette kezébe és vezette az énekkart, a zenekart és a gyülekezeti éneklést. Tanította és bevonta a fiatalokat is ezekbe a szolgáló csoportokba. Neki köszönhetően a fiatalok nagy része zeneiskolát végzett, néhányan pedig zenei konzervatóriumban tanultak tovább. Szinte minden fiatal, aki a gyülekezetbe járt játszott valamilyen hangszeren (pl. zongora, trombita, vadászkürt, harsona stb.) Szívügye volt, hogy a gyülekezet zenei kultúrája élvezhetővé váljon mindenki számára.

1992-ig az újkígyósi bemerítkezők kénytelenek voltak valamelyik környező gyülekezetben bemerítkezni, mert addig nem volt Újkígyóson bemerítőmedence, de március 29-én megtörtént az első bemerítés (Zsigovics Géza) az újkígyósi imaházban. A lelkipásztor Papp János volt.

Ebben az időben Zsigovics Gézának és feleségének Évának (a képen) köszönhetően egy rendszerességgel szolgáló erős ifjúsági csoport (az UFI) nőtt fel a gyülekezetben. Rendszeressé és szervezetté váltak az ifjúsági órák és a vasárnapi iskolai foglalkozások. Jótékonysági ruhavásárokat szerveztek, ahol a község rászorultjai juthattak pár száz forintért jó minőségű, használt ruhákhoz. Kezdeményezésükre a fiatalok karácsonyonként csomagokat készítettek és a község legszegényebb családjaihoz juttatták el. 1994-ben pedig Mogyoróskára és környékére szereveztek kirándulást a tiniknek.

1993-ban került megrendezésre az első újkígyósi Zenei Nap, akkor még csak helyi ifjúsági-zenei vasárnap volt, majd a következő években, főleg Bajka Attila (a képen) szervezésének köszönhetően, a Zenei Nap egy kerületi ifjúsági rendezvénnyé nőtte ki magát, ahova az ország egész részéből érkeztek fiatalok. A Zenei Nap külön sajátossága volt az, hogy minden évben egy előre meghatározott zsoltárt kellett megzenésítsenek az ott megjelent ifjúsági csoportok. Egy-egy alkalommal 200-300 fiatal is összegyült. A Zenei Nap megélte a 10. évfordulót is.

1998-ban ünnepelte a gyülekezet az imaházépítés 50. évfordulóját, Pető András lelkipásztorsága alatt. A gyülekezetben akkor még aktívan működtek a különböző szolgálócsoportok: énekkar, rézfúvószenekar, férfikar. Ekkor vágott bele a kis gyülekezet a mellékhelységek és a konyha építésébe, amit csakhamar be is fejeztek.

Napjainkra a helyzet nagyon megváltozott. Jelenleg 20-30 között mozog a gyülekezet létszáma. A szolgálócsoportok megszüntek. Sok család elköltözött, többen Istenhez költöztek, a fiatalok pedig leginkább a továbbtanulásuk miatt más településekre kerültek.


2006-ban sor került a gyülekezeti kisterem felújítására, majd a kapubejáró szebbé tételére tettünk erőfeszítéseket. Majd a gyülekezet kicserélte a  bejárati ajtót és az imaház előtti területet "parkolószerűvé" tette.
Ugyanabban az évben  indult be a házi csoport is közösségünkben. Előbb fiatal házasok gyűltek össze, célul tűzték ki, hogy az imaházban tanfolyam jellegű előadásokon, minél többen szembesüljenek azzal a tervvel, amit Isten akar az újkígyósi gyülekezet által megvalósítani. Ehhez segítségül Rick Warren: A céltudatos gyülekezet DVD előadásait néztük meg. Ekkor szembesültünk azzal, hogy milyen sokan élnek a gyülekezet vonzáskörzetében: hitetlen családtagok, alkalomszerű látogatók stb. Elhatároztuk, hogy elkezdünk értük imádkozni. Hisszük, hogy ez kedves Isten előtt. Jelenleg újra házaknál gyűlünk össze változó létszámban, de általában 15-en. Örülünk annak, hogy ezekbe a közösségi alkalmakra mások is eljárnak, akik nem voltak soha az imaházban, de keresik Isten jelenlétét. Célunk, hogy minél több ilyen kis élő "sejt" alakuljon Újkígyóson, ahova szomszédok, munkatársak, barátok eljöhetnek, mindenféle félelem vagy "megfelelési" kényszer nélkül.
Júliusban a gyülekezet fiataljai és még néhány barát és rokon, a Balatonnál nyaralhattak, majd augusztusban egy esküvőre, novemberben pedig egy bemerítésre is sor került.
Decemberben Bajka Attila kezdeményezésére a gyülekezet karácsonyi ajándékcsomagokat készített, amiket a gyülekezet fiataljai a község 20 családjának juttatott el.

2007. Januárban a gyülekezet megbízta Bajka Barnabást a gyülekezeten kívüli misszió elindításával. Ennek eredményeképpen február 24-én elindult Újkígyoson az AWANA klub, melynek célja, hogy a gyerekek megismerjék Isten örömhírét.

Ugyancsak az év első felében a gyülekezet 48 év után előljárókat választott. Szakítva az addigi hagyományokkal (t.i. hogy a meglévő előljárósághoz választottak még további előljárókat) egy teljesen új kezdeményezés indult el. Az eddigi gyakorlattal szemben, kivétel nélkül minden vezetőnek lejár a megbízatása 4 évenként és a gyülekezetnek ezentúl lehetősége van arra, hogy megerősítsen valakit (az újraválasztással) a szolgálatban, vagy éppen megvonja ezt a bizalmat, netalán új vezetőket bízzon meg. Így történhetett, hogy az év elején, 48 év után, Kovács Bálint helyett, a gyülekezet új gyülekezetvezetőt választott Szabó László (a képen) személyében, Gajdács Mátyást pedig a gyülekezet megerősítette előljárói szolgálatában.A kezdetektől a rendszerváltoztatásig

Gyülekezetünkben szolgálatot végző lelkipásztorok

 
 
     
 
| Kezdőoldal | Kedvencek közé powered by