Oldaltérkép | E-mail
 
 
Gyorslinkek
   
Szavazás
Miért nem fontos gyülekezeteinkben a misszió?
    Nem üdvösség kérdése
    Nem értettük meg Jézus parancsát
    Még soha nem csináltuk
    Lelkileg kiskorúak vagyunk
    Magunk körül forgolódunk
 
James Earl Carter
   
 
Életrajza röviden


James Earl Carter 1924. október 1-jén született a Georgia állambeli Plains településen. Baptista családban nevelkedett és ez egész életében befolyással volt munkályára. Őszinte vallásossága hihetővé és hitelessé tette azt az erkölcsi komolyságot, amelyet képviselt. 1943 és 1947 között az annapolisi haditengerésztiszti akadémián folytatott tanulmányokat. 1948-tól 1953-ig a haditengerészetnél szolgált. Apja halála után átvette a család földimogyorót forgalmazó cégét és egyéb vállalkozásait. Ekkortájt kezdett a helyi politikai és vallási ügyekkel foglalkozni: a déli baptista egyház segédlelkészeként Pennsylvániában és Massachusettsben tevékenykedett.

1962-ben képviselőként bejutott Georgia állam szenátusába, majd 1970-től 1974-ig ő lett az állam kormányzója. 1976-ban a Demokrata Párt elnökjelöltjeként Gerald Forddal szemben megnyerte a választást, így az Egyesült Államok 39. elnöke lett.

Elnöksége alatt írták alá a Panama-csatornaövezet fokozatos átadásáról rendelkező szerződést. 1979. január 1-jén az Egyesült Államok felvette a diplomáciai kapcsolatokat Pekinggel, majd Carter közvetítő munkájával 1979. március 26-án aláírták az Egyiptom és Izrael közötti békeszerződést (Camp David). A szovjet-amerikai kapcsolatok jelentős állomásaként 1979. június 18-án Bécsben Leonyid Brezsnyev szovjet államfővel aláírta a SALT-II. szerződést.

Az 1980-as választásokon Ronald Reagan került ki vele szemben győztesen. Carter több mint tíz évvel az elnöksége után jelent meg újra az amerikai, s főként a nemzetközi politikai porondon. Diplomáciai, békéltető tevékenységet folytatott Észak-Koreában, Haitin és Boszniában.

Magyarországon 1996. augusztus 20-án a magyar-amerikai kapcsolatok széles körű fejlesztéséért és a koronázási érszerek visszajuttatásáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést kapta.

2002-ben a Norvég Bizottság a Béke Nobel-díját 153 jelölt közül Jimmy Carter, volt amerikai elnöknek ítélte oda. Az indoklás szerint: Jimmy Carter tevékenysége egymaga átfogott, a több mint száz éves Béke-díj által kijelölt több problémás területet.

Carter a már húsz éves fennállását ünneplő Carter Center keretében békéltetőként vett részt számos nemzetközi konfliktusban.Választási megfigyelő volt a különböző kontinenseken, harcolt a trópusi betegségek kiírtásáért, az emberi jogokért és a fejlődő országok demokratikus társadalmi és gazdasági fejlődéséért.

Nős, három fia és egy leánya van.


Kapcolódó cikkek:

Jimmy Carter kapta a 2002. évi Nobel-békedíjat

A Szent Korona története
 
     
 
| Kezdőoldal | Kedvencek közé powered by