Oldaltérkép | E-mail
 
 
Gyorslinkek
   
Szavazás
Miért nem fontos gyülekezeteinkben a misszió?
    Nem üdvösség kérdése
    Nem értettük meg Jézus parancsát
    Még soha nem csináltuk
    Lelkileg kiskorúak vagyunk
    Magunk körül forgolódunk
 
Gene Appel tanítása
   
 


Gyülekezetet vezetni változtatások/reformok által


Olyan "haladó" gyülekezetek építésén kell fáradoznunk, amelyek szívügye az emberek megtérése és Isten dicsőitése. A gyülekezet és a külvilág között hatalmas szakadék van sokszor, ami nagyon veszélyes. Ezt a szakadékot kell áthidalnunk, ami a gyülekezetek számára mindig nagy kihívást jelent. Nem mindig tud ráhangolódni a közösség arra a látásra amit megosztol velük. A tüzet amit nyertél, ami a szívedben ég, hamar lehűtheti az amivel gyülekezetedben vagy kénytelen találkozni. Amikor szembesülsz a tényekkel, a realitással, vigyázz, ne veszitsd el a látás tüzét. Imádsággal megőrizheted ezt a tüzet.

Hogyan változtathtjuk meg a gyülekezetet annak halála, vagy a te "halálod" nélkül?

A megújjulás útjába állhat:

1. Amikor a gyülekezet nem kész a változásra, a folyamatos "reformációra", mert beleszokott egy adott rendszerbe, ami valamikor jól müködött, de folyamatosan elkopott a hatása.

2. Amikor nem vesszük észre a problémát, hogy változásra van szükség.

A gyülekezeti felmérések kb. ezt határozzák meg:
a.) 2-4% az alkotók, ők a kreativak, jó ötleteik gazdái. Lehetőségeket tárnak fel.
b.) 12-25% a haladók, akik működő és még nem működő ötletek támogatói
A legfontosabb, hogy ők (a.,b.) mindenképpen benne legyenek a csapatodban.
c.) 25-40% a tervezők, akik az ötletek megvalósitásának menetét gondolják ki.
d.) 25-40% akik a meglevő alapokhoz ragaszkodnak és megijednek a változásoktól, az új dolgoktól (nem akarnak bemenni Kánaán földjére, mert a helyzet életveszélyes).
e.) 10-20% ők a horgonyok, akik "kötik az ebet a karóhoz". Ragaszkodnak az "örökséghez" és ott tartják a gyülekezetet, ahol az van. Úgy érzik, hogy célba értek és nem akarják, hogy a gyülekezet hajója továbbmenjen.

A változáshoz és a változtatáshoz bölcs tervet kell kidolgozni. A változás egy folyamat. Sohasem vezet jóra, ha egyből felborítjuk a rendet. A változásoknak a logikán és az ésszerüségen kell nyugodniuk. Figyelembe kell vedd, hogy sokszor nagyon sok időt igényel. A változás ütemét tehát meg kell tervezned.

A változáson fáradozó munkája hasonló a földműves munkájához. A munka folyamata: talajművelet, vetés, gondozni a vetést és imádkozni a termésért.

Talajművelet. Hogyan készítheted fel a gyülekezet "talaját" a változásra? Úgy, hogy fel kell hívnod a figyelmüket a problémára, beszélned kell a növekedés akadályáról. Meg kell értesd velük, hogy változtatni kell és miben kell változtatni. Mutass tiszta képet a gyülekezet állapotáról és vázold fel azt, hogy miben kell változzon ahhoz, hogy a betölthesse Istentől rendelt küldetését. Meg kell győzd az embereket a változás szükségességéről.

Vetés. Meg kell oszd a látást másokkal is. Ha az embereknek homályos képük van arról, hogy mit és miért akarsz csinálni, akkor nem fognak melléd állni. Erősits meg a gyülekezetet abban, hogy lássák és tudják: javukat szolgálja a változtatás. A változtatást ne egy újdonságként kezeld, hanem egy folyamat részeként, amit nem te kezdtél el. Jó, ha a gyülekezeted is úgy látja, hogy tiszteletben tartod, amit elődeid építettek és azokon az alapokon huzod tovább a falat.

Gondozás. A rövid távú eredményekre rá kell mutatni, nem szabad elhallgatni és természetesnek venni. Ünnepeld meg az eredményeket, még a legkisebbeket is. A gondozás mindig bölcsességet és türelmet igényel. Fell kell hívnod a figyelmet az eredményekre tehát, mert ezzel azt érzékelteted, hogy van értelme és eredménye a fáradozásnak.

Imádkozni a termésért. A változásokhoz nem mindig elég 2-3 év, hanem sokszor 4-7 év is el kell teljen. Számolnod kell azzal, hogy nem mindenki fogja támogatni az elképzeléseidet, nem mindenkinek fog tetszeni az, amit csinálni akarsz, de imádkozz, hogy Isten adjon erőt a kitartáshoz és áldja meg a gyülekezetet ebben a helyzetben. Imádkozz, hogy bizonyitsa be a gyülekezetnek, hogy helyes úton indult el. Támadások fognak érni, de türelmesnek kell lenned, mert az eredmény túl drága ahhoz, hogy csak úgy elveszítsd.

 
     
 
| Kezdőoldal | Kedvencek közé powered by