Oldaltérkép | E-mail
 
 
Gyorslinkek
   
Szavazás
Miért nem fontos gyülekezeteinkben a misszió?
    Nem üdvösség kérdése
    Nem értettük meg Jézus parancsát
    Még soha nem csináltuk
    Lelkileg kiskorúak vagyunk
    Magunk körül forgolódunk
 
Bill Hybels tanítása
   
 


Magyar nyelven megjelent könyvei:
Ne térítgess, élj! (2006)
Ki nem ér rá imádkozni? (2006)
Légy bátor, és vezess! (2004) 


A vezető legfontosabb feladatai


Az Úr Jézus "tesztelte" a tanítványait. Olyan feladatok elé állította őket, amik felelősséggel jártak és figyelte, hogy viselkednek. Ez része volt a tizenkettő képzésének. A vezető egyik legfontosabb feladata a megfelelő munkatársak kiválasztása. Ugyanolyan fontos tehát vezetőkre és vezetettekre nézve egyaránt a következők.

A vezető és munkatársának 5 legfontosabb feladata:

1. Cselekvő ember legyen - cselekmény-orientált ember, aki arra törekedik, hogy megoldja azt a problémát ami elé került. Aki nem megfutamodik, hanem felvállalja az ügyet. Az ilyen emberek azok akik igazán fáradoznak a gyülekezet épülésén és gyakran kerülnek bajba ezért (Mk 14:47.). 

2. Engedelmes legyen - Kövesse az utasítást mégha néha az logikátlan, vagy örültségnek tűnik is. (Lk 5:5.).

3. Istennek adja a dicsőséget mindenben. Egy csapatot azzal lehet tönkretenni, hogy egyes emberek maguknak kérik a köszönetet és dicsőséget. A csapatmunka nem egy ember dicsősége. A gyülekezet sikere nem egy ember sikere. A tagoknak is részük van, de Istené a dicsőség - Aki a növekedést adja.

4. Istentől jövő látásokra rá tudjon hangolódni. Meglátni a hétköznapi életben, körülményekben azt, hogy Isten mire hív el. Engedje, hogy Isten lehetőségei magával ragadják. (Mt 4:19.).

5. Lemondás próbája. A nagy látások, nagy árba kerülnek. Minél nagyobb egy látás, annál nagyobb az ára. Ha Isten elhív az mindig lemondással jár. (Mt 4:20.).
Meglepő felfedezés a vezetői gyakorlatról


Istennek terve van életünkkel, itt a földön. Ezért nem ragad el minket az újjászületésünk után, mert az előre elkészített jó cselekedetek szerint kell élnünk. 6 milliárd ember, mind Isten gondviselését igényli és Isten az ő szolgáit vezetni és használni akarja, hogy gondviselését megérezze mindenki. A gyülekezet olyan emberek közössége, akik erre vannak elhívva. Hogyan építsünk olyan erősödő, növekvő gyülekezetet, amelyik ezt az elhívást tartja szeme előtt? Milyen képességekre van szükség ehhez? (A sorrend szándékosan van megcserélve.)

2. Erős gyülekezetet nem tudsz építeni, ha nincs Istentől kapott látás. Minden gyülekezetnek szüksége van látásra és arra, hogy ismerje ezt a látást, különben nem tudja, hogy merre tart, ha egyáltalán tart valamerre. Hogyan tudsz segíteni abban, hogy a gyülekezet eljusson oda ahol látni szeretnéd őket? Úgy, hogy egy erős, vonzó képet festesz le előttük; egy célt amit velük együtt akarsz elérni.

3. Ahogy ezt a látást lefested a szemük előtt, lesznek emberek, akik azt mondják: "én is részt akarok venni ebben", "vegyél be engem is a csapatba". Neked pedig biztosítanod kell azt, hogy megtalálják (lelki ajándékaiknak megfelelően) szolgálati helyüket, felelőségteljes munkát kell adj nekik és figyelned kell arra, hogy motiváltak legyenek mindvégig (ne kényszerből tegyék).

4. A növekvő gyülekezet egy másik feltéltele az istentiszteletek magas minősége és elfogadhatósága. Vannak olyan gyülekezetek, amit a tagok is szégyelnek. Nem merik tehát meghívni barátaikat, ismerőseiket, mert tudják, hogy a prédikáció az énekek, a gyakorlat minősége visszataszító. Kisérletezni kell, ami veszélyes ugyan, de a vezető feladata, hogy a tagok büszkék legyenek gyülekezetükre.

5. Problémamegoldás képessége. Tervezés és előrehaladás. A látás nem valósul meg annyiban, hogy letisztázzuk, mit akarunk valójában. A célt nem éri el a gyülekezet, ha nem építünk utat a célig. Ha nem szervezzük ezt meg akkor a gyülekezet eltéved. A vezető fontos feledata, hogy ezzel is számoljon.

6. A célok eléréséhez gyakran kell gondolni az anyagi források megszervezésére és előteremtésére. Ez is a vezető felelősége, hogy hol lehetne forrást találni. Tervezés, imádkozás és megfigyelés által kell észrevenni a lehetőségeket.

7. Önmagad vezetése. Fejleszteni az Istennel való kapcsolatodat, hogy végig kitarthass a vezetésben. Fejlesztened kell képességeidet, alázattal kell tanulnod és fel kell ismerned és gerjesztened lelki ajándékaidat. Hogy egy látás zökkenőmentesen megvalósuljon, nagyon fontos, hogy te is kitarts és ne veszitsd el reménységedet.

1. A látást mindig megelőzi valami! Hogy zavar az amit környezetedben tapasztalsz, hiányosság, tehetetlenség stb. (I. Sám 17:26.). Ott van a szíveden a fájdalom, valami frusztrál, dühít és felidegesít, hogy miért kell ennek igy lennie? Ezeket a kérdéseket ne hallgattasd el, engedd, hogy felkavarjon, hogy szenvedélyeddé váljon, mert Isten rá akar mutatni valamire és látást akar adni. Fontos, hogy a szenvedélyhez társuljon az Istentől kapott látás, mert csak igy lesz építő a gülekezetre nézve (II.Móz 2:11-12., 3:10.).
Saját vezetői képességek felmérése


Az újjászületett embert a Szentlélek vezteni akarja. Nagyon fontos ezt figyelembe venni, ha az ember nem akar eltévedni az életben. Néha összezavarnak dolgok, de a Szentlélek tanácsolni szeretne. Ilyenkor döntés elé állít, választanod kell és ha vezetését választod, teljes bizalmat követel tőled. A gyülekezetben nem csak a lelkipásztort akarja a Szenlélek vezetni, nemcsak a gyülekezet vezetői vannak közöségbe a Lélekkek, hanem a gyülekezet minden újjászületet tagja "vette (megkapta) a Szentleket". Pünkösd napján is azt látjuk, hogy nemcsak az apostolok részesedtek benne, hanem az összes jelenlővő "önkéntes" is megtelt Szentlélekkel.

Mások vezetése mellett a magad vezetésével is foglalkoznod kell. A lelki növekedésed, saját lelki igényeid ugyanolyan fontosak, mint a rádbízottak lelki igényei. Figyelned kell arra, hogy gyorsan növekvő vezetői eredményeid mellett a lelki növekedésed is valóságos legyen. Alacsony lelki élettel nem tudod hosszútávon közösségedet építeni, mert ki fogsz égni. Hogyan várhatod el egyáltalán gyülekezeted növekedését, ha te magad nem akarsz és nem szánsz elég időt a saját lelki növekedésedre?

A vezetők felelnek a gyülekezet növekedéséért. Az a gyülekezet amelyik krízisben van a vezetőitől várja/várná, hogy mutasson utat, mert szabadulni akar abból a helyzetből. Minden gyülekezet átmegy kriziseken és nagyon fontos ilyenkor a vezető szerepe. Fontos tehát vezetői képességeid felmérése és kondicióban tartása (lelki növekedésed). A vezetőn múlik, hogy a krízisekből, hogy jön ki a gyülekezet: vesztesen, vagy megerősödve. Minden krizis áldást rejt magában. Mélyebb hitet és nagyobb bizalmat támaszthat Isten iránt. Javadra válik tehát a krízis, ha a Szentlélek vezetése alatt mész végig rajta.
Amikor a vezérelvek és a követője ellentmondásba kerülnek

 
     
 
| Kezdőoldal | Kedvencek közé powered by